Waarom geen Whatsapp meer?
Zoals velen van jullie denk ik wel weten is Whatsapp al lange tijd in handen van Facebook. Sinds 2014 om precies te zijn (bron). Mijn vertrouwen in Facebook was al niet groot en in 2017 werd het er niet beter op toen bleek dat Facebook de EU heeft misleid bij het goedkeuringsproces voor de overname van Whatsapp. Facebook stelde accounts van Whatsapp en Facebook niet te kunnen combineren maar bleek dat sinds 2016 toch te doen om relevantere advertenties aan gebruikers te kunnen tonen (bron). Dat Facebook weinig van de torenhoge boete van € 110 miljoen uit 2017 heeft geleerd hoef ik denk ik niemand uit te leggen (bron, bron). Alsof het verkopen van inzicht in persoonlijk gedrag ten behoeve van gerichte advertenties niet erg genoeg was, kwam in het jaar 2019 naar voren dat de door Facebook verzamelde data werd misbruikt om politieke campagnes te beïnvloeden. Dat leverde ze een boete op van € 4,5 miljard.
Nu willen ze met de nieuwe voorwaarde (die eigenlijk 8 feb 2021 actief zou worden en nu is uitgesteld naar mei 2021) toch de data combineren. Dit mag in de EU niet. Hoe het kan dan ik die voorwaarde krijg? Daarom nu de tijd om echt afscheid te nemen van WhatsApp.
Instagram nooit gehad (ook van Facebook). Enkele jaren terug heb ik mijn Facebook account al vaarwel gezegd en vanaf nu dus ook einde WhatsApp, aangezien Signal nu wel goed genoeg ‘af’ is voor de massa.
Genoeg achtergrond. Ik wil niet meer bijdragen aan dit bedrijf. De keuzes die ik maak hebben gevolgen en daar ben ik verantwoordelijk voor. Ik heb zodoende een klein steentje bijgedragen aan het misbruik door Facebook terwijl ik wist wat er gebeurde. Ik zag op tegen de moeite van mijn contacten vragen om over te stappen en het uit leggen waarom. Ik koos voor gemak en niet voor waar ik daadwerkelijk voor sta.
Hier hier ook nog een leuk overzicht welke data er word gedeeld. Klik op het plaatje om te vergroten.

Wat dan wel?
Er zijn best een aantal alternatieven voor Whatsapp (Telegram, Viber etc.) maar één daarvan steekt met kop en schouders boven de rest uit en dat is Signal. Het bedrijf achter Signal heeft geen winstoogmerk (het is een stichting). Ze doen niet aan advertenties en verzamelen geen persoonlijke gegevens (zie afbeelding hierboven). Hun inkomsten komen van donaties. Dat is op zich al vrij ongebruikelijk, maar wat echt bijzonder is, is dat Signal het Signal Protocol heeft ontwikkeld.
Het Signal Protocol zorgt ervoor dat niemand je bericht kan onderscheppen als het onderweg is naar de ontvanger (denk aan inlichtingendiensten, hackers etc.). End-to-end encryptie heet dat. Signal heeft het protocol voor iedereen ter beschikking gesteld en het is zó goed dat ze het niet alleen zelf gebruiken maar ook WhatsApp en Telegram er al 5 jaar gebruik van maken. Nu denk je wellicht “Waarom zou ik overstappen als WhatsApp reeds van het Signal protocol gebruik maakt?”. Welnu, je berichten zijn ‘onderweg’ naar de ontvanger inderdaad veilig, maar WhatsApp stuurt jouw metadata, dat wil zeggen met wie, hoe vaak en wanneer je contact hebt, door naar Facebook (bron, en hier lees je meer over metadata). In theorie kan Facebook ook bij de inhoud van je hele WhatsApp berichtgeschiedenis (bron). Of Facebook ook de inhoud van je berichten bekijkt weet ik niet. Ze geven geen openheid dus dat valt niet te controleren. Ze vragen je om hun blind te vertrouwen, en daar ben ik niet zo van, zeker niet bij Facebook.
Signal vraagt je niet om ze te vertrouwen. Alle programmacode die ze schrijven is openbaar en iedereen kan controleren of ze doen wat ze zeggen. En zo weet je zeker dat ze niet stiekem toch je gegevens verzamelen.
Het probleem is dat wanneer signal groter wordt ook hun uiteindelijk zullen worden opgeslokt door giganten. Je kunt je blijven verzetten maar uiteindelijk trek je als gebruiker altijd aan het kortste eind. Daarbij komt nog dat je de enige bent die straks op signal zit terwijl de rest gewoon door gaat. Overigens boeit het mij geen flikker wat bedrijven als Facebook van mij verzamelen. Die komen toch op een gigantische hoop tussen de 5 miljard andere gebruikers. Die van mij hebben daarin toch geen meerwaarde.
Dat zou kunnen, in de toekomst kijken kunnen we niet. Wie weet komt er iets totaal anders dat Whatsapp, Signal en Telegram totaal wegvaagt. Wie had gedacht dat MSN ooit het lootje zou leggen in de glorie dagen.
Maar het verschil is dat Signal een stichting is, geen commercieel bedrijf zoals Whatsapp vanaf dag 1.
Signal werkt op basis van donaties. Zoals Wikipedia. Nu we over het Wikipedia spreken. Veel info te vinden en enorm veel bezoekers. Waarom is die dan nog niet opgeslokt door de giganten en vol reclame gezet?